Tässä äänikirjassa me paljastetaan sulle, miten onnistuttiin Sisäisten matkojen matkatoimiston Antin avulla tunnistamaan ne rankimmat 17 uskomusta, jotka sai meidät tiedostamattamme välttelemään rahaa kuin ruttoa ja kokemaan eurot, dollarit ja dinaarit ihmiskunnan synkimpänä keksintönä heti hirttosilmukan ja rovion jälkeen.

Ja miten me sitten muunnettiin niistä voimauttavaa (sekä voimakkaita tunteita herättävää) viihdettä!

Kannattaa osallistua aktiivisesti! Voit esimerkiksi tehdä matkan varrella muistivihkoon samat harjoitukset kuin mekin, kun uskomukset paljastuvat.

Löydät tän sivun alalaidasta myös keskustelualueen, jossa voit jakaa kirjan herättämiä tunteita ja ajatuksia meidän ja muiden kuuntelijoiden kanssa!

Ritvan huomautus:

Tämän sivun sisältö on tarkoitettu ainoastaan äänikirjan ostaneille. Jos et ole vielä ostanut äänikirjaa tai haluat lahjoittaa kaverille kanssa, klikkaa tästä.

SITTEN VOITKIN ALOTTAA INTROSTA!

Ei muuta ku viinilasi käteen, kuulokkeet korviin ja paina play:

Katso video

Life hack: Jos haluat kuunnella lukitulla näytöllä, käytä Chrome tai Safari-selainta. Käynnistä video, sulje näyttö ja paina sitten lukitulle näytölle ilmestyvää play-nappia.

Jos tää kirjan sisältö menee tunteisiin,
niin ei hätää.

Nappi heittää sut sivun alalaidasta löytyvälle keskustelualueelle.

OSA 1:

HISTORIAMME RAHAN KANSSA

Aluksi me kirjoitettiin Antin pyynnöstä todella avoimesti auki oma historiamme rahan kanssa. Kaikki mitä on koettu, sukulinjasta peritty ja yritetty sekä ne tunteet, joita tästä heräsi.

Tämän kirjoitusprosessin käynnistämiä tunteita käsiteltiinkin sitten seuraavat kaksi viikkoa.

Luettuasi tekstit voit siirtyä kuuntelemaan ensimmäiset nauhoitetut fiilikset. Nauti vuodatuksesta!

No tähän löytyy juurisyy taas sieltä omasta lapsuudesta ja siitä mallista, jonka on saanut. ”Raha ei kasva puussa”, ”femmahan riittää”, ja ”älä käytä kaikkea kerralla” oli mun isän lempisanontoja. Mihinkään kivaan ei oikeastaan koskaan ollut varaa, ei perheen keskeisiin lomamatkoihin tai kivoihin harrastuksiin. Työtä tehtiin verenmaku suussa, mutta sekään ei riittänyt.

Oon yrittänyt työstää mun rahaan liittyviä uskomuksia (joita on paljon), mutta osaa niistä on ollut todella hankala muuttaa. Kuten aiemmin mainitsin, uskomus siitä, että rahanteon kuuluu olla raskasta ja työlästä, kuuluu varmasti edelleen mun alitajuisten uskomusten top kolmoseen. En edelleenkään uskalla tai osaa antaa itselleni lupaa tienata jollain helpolla ja yksinkertaisella tavalla, joka mahdollistaisi sen mun toivomani vapauden, ja joka ei rasittaisi henkisesti tai fyysisesti. Tavalla, joka ei oikeesti tuntuisi työltä. Pidättelen itseäni sellaisessa työssä, jonka tiedän pitävän mut taloudellisesti samassa tilanteessa myös jatkossa. Tiedän, että nykyinen työ on kausiluontoista ja talvikuukaudet on aina olleet hankalia, mutta oon vaan sinnitellyt ja toivonut, että tilanne joskus muuttuisi. Ja haaveillut lottovoitosta. Mietin aina myös, että miks mä en oo koskaan mainostanut itseäni enemmän. Mulla varmasti olis ollut ja olis edelleen mahdollisuus tienata enemmän yksinkertaisesti markkinoimalla omia palveluita, mutta jostain syystä en sitä oo tehnyt, enkä tee edelleenkään.

Vaikka en missään kohti oo tienannut juurikaan yli tarpeideni, oon kuitenkin aina ollut aika huoleton rahankäyttäjä, enkä liiemmin mieti, jos haluan jotain ostaa. Vaikka sillä hetkellä hankinta tuntuisi arvokkaalta, ajattelen ja uskon, että saan kyllä lisää rahaa, voin ostaa tämän. Toki siis saatan miettiä yön yli, mutta en stressaa hintaa. Lähinnä pohdin todellista tarvetta. Jostain syystä oon aina tehnyt kalleimmat investointini silloin, kun mulla on taloudellisesti ollut tavallista heikompi tilanne.

Mua ihmetyttää ja järkyttää se, kuinka paljon rahaa mun tilileiltä on elämän aikana mennyt läpi, mutta se ei tällä hetkellä näy mitenkään. Kaikki mikä on tullut, on myös mennyt, lisäksi mulla on jonkin verran velkaa. Luulisi, että sitä olisi saanut jotain säästöön siitä kaikesta, jonka on tienannut. Ennen yrityksen perustamista mulla itseasiassa oli vajaa kymppitonni säästötilillä, mutta se hupeni nopeasti yrityksen hankintoihin ynnä muuhun. Sen jälkeen säästöön ei oo kertynyt kuin maksimissaan muutamia tonneja, jotka on pysyneet säästössä vaihtelevia aikoja. 

Mä en niinkään pelkää rahojen totaalista loppumista, koska tiedän, että mulla on aina keinoja saada sitä lisää ainakin tarvitsemani summan verran, mutta en myöskään haluaisi jatkuvasti elää siinä niukkuuden kierteessä. Taloudellinen riippumattomuus on ollut mun unelma jo tosi nuoresta pitäen, mutta mun mieli ei selkeesti usko sen olevan mulle mahdollista. 

Raha on ollut mulle aikuisiällä se suurin arkielämään vaikuttava asia. Rahan käyttö on aiheuttanut riitoja parisuhteessa. Rahan puuttuminen on aiheuttanut ahdistusta ja unettomia öitä. Omien rahojen riittämättömyys on vaikuttanut myös elämän muihin osa-alueisiin. Olen huomannut olevani huonotuulinen, kireä ja äkäinen kaikille ympärilläni oleville, jos rahat ovat olleet tiukassa. Olen ehkä jopa ajatellut, että työni on kamalaa, koska palkkani on huono ja en muutenkaan viihdy töissä. Olen yrittänyt etsiä yli kymmenen vuotta uutta parempaa työpaikkaa ja hokenut jatkuvasti kaikille sitä, kuinka työni on raskasta ja alipalkattua. Olen kokenut alemmuuden tunnetta. Olen ajatellut, että kukaan muu ei joudu elää tällaisessa ”vankilassa”, josta ei ole mahdollista lähteä tekemään mitään haluamaansa, koska rahan puute ja velat estävät.

Omat vanhempani ja heidän vanhempansa ovat aina joutuneet taistelemaan raha-asioiden kanssa. Suvussani kukaan ei ole rikas, vaan kaikilla on ollut vaikeuksia selviytyä taloudellisesti. En muista juurikaan raha-asioihin liittyviä seikkoja lapsuudestani, mutta isosiskoni on kertonut monista tilanteista, joissa meidät on laitettu valitsemaan, mitä kaupasta ostetaan, koska rahat eivät riitä kaikkeen. Oma isäni on todella kekseliäs, sinnikäs ja ratkaisukeskeinen. Hän löytää aina ne parhaimmat keinot asioiden hoitamiseen ja hän on ollut nuoresta saakka suvussa ja kotikylässä se, jolta kysytään neuvoa. Kun olin teini-ikäinen, isä löysi keinon menestyä taloudellisesti ja voisi jopa sanoa, että olimme tuolloin rikkaita. Tuolloin minulle ei ikinä sanottu, että meillä johonkin ei olisi varaa. Isän vaurastumisen jälkeen hän joutui kuitenkin keskelle oikeustaistelua – puolustamaan itse luomaansa vaurautta. Tuosta alkoi vuosikausien piina asianajajien ja sovittelijoiden kanssa. Oikeustaistelua sivusta seurattuani menetin uskoni koko suomalaiseen oikeusjärjestelmään. Miten voi olla mahdollista, että ihmisille edes annetaan mahdollisuus vaatia oikeusteitse toiselta sellaista omaisuutta, joka ei ole koskaan edes ollut heidän? Omat vanhempani ovat nyt jo eläkkeellä ja. Isän jatkuva työnteko ei tuonut heille vaurasta vanhuutta.

Vaikka olen kolmen perustamani yrityksen kautta nähnyt, että voin ”tehdä” rahaa, jos vaan päätän niin, niin silti jossain takaraivossa on ajatus siitä, että se rahantulo loppuu jossain vaiheessa. Ja että voin tehdä rahaa tiettyyn rajaan asti, mutta en niin paljoa, että sitä olisi yltäkylläisesti. Tiedostan sen, että tämä ajatus on vain oman mieleni tuotetta, mutta silti se tuntuu olevan lasikattona, kun puhutaan raha-asioista.

Yleensä välttelen viimeiseen asti omista raha-asioistani puhumista. Avaan postilaatikkoon tulleet laskut viiveellä, koska en halua nähdä, kuinka paljon rahaa joudun antaa pois. Käytän verkkopankkia harvoin, koska en halua nähdä tilin pienenevää saldoa.

Vaikka viime kuukausina raha-asiani ovat parantuneet hurjasti, ja lukuja katsellessa voisi todeta, että minulla on kaikki hyvin, niin silti tuntuu, että huijaan. Että olisin edelleen se B-luokan kansalainen, joka ei osaa käyttää rahaa. Rahaa saavat yltäkylläisesti vain harvat ja suurimman osan täytyy vain yrittää säästää ja kärvistellä. En tunnu millään pääsevän tuosta ajatuksesta irti.

Mitä Katrille kuuluu tässä kohtaa? Ekat fiilikset.

“Oon nyt vähintäänkin viimeiset neljä vuotta yrittänyt muuttaa uskomuksiani rahaan liittyen ja tulla taloudellisesti riippumattomaksi. Se selkeästi ei ole onnistunut. Nyt tän on pakko toimia, koska mä en enää jaksa tätä tilannetta!”

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi:

Katso video

Life hack: Jos haluat kuunnella lukitulla näytöllä, käytä Chrome tai Safari-selainta. Käynnistä video, sulje näyttö ja paina sitten lukitulle näytölle ilmestyvää play-nappia.

Antin terveiset

“Muistakaa matkan aikana hengittää ja juoda vettä!”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Jos tää kirjan sisältö menee tunteisiin,
niin ei hätää.

OSA 2:

USKOMUKSET PALJASTUVAT!

No mitä ne uskomukset sitten oli? Ja mitkä oli ensireaktiot niihin?

Jos haluat kokea tämän osion yhdessä Elinan ja Katrin kanssa, kaiva esiin muistiinpanovälineet.

Ennen kuin luet Elinan ja Katrin vastaukset kuhunkin uskomukseen liittyen, voit jokaisen kohdalla käydä itsesi (ja vaikka viinilasillisen) kanssa läpi seuraavat kysymykset:

-Kuinka vahvasti kyseinen uskomus osuu omalla kohdalla asteikolla 0-10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka uskomuksesta herää?

-Mistä tämä uskomus voisi tulla?

-Miten tämä uskomus vaikuttaa tai on vaikuttanut omassa elämässäsi?

Kirja on suunniteltu käytäväksi tietyssä järjestyksessä, joten kannattaa käydä yksi uskomus kerrallaan ja pysähtyä matkan varrella kuuntelemaan ääniosuuksia.

Ja sitten aloitetaan!

1. Raha on minua vastaan

Vahva – yhteensä 16 pistettä

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

9 vähintään.

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Mä oon aina (tai niin kauan ku muistan) suhtautunut rahaan just näin. Että se olis mua vastaan. Koen palkkapäivänäkin, että ne rahat on vaan käymässä tai että ne ei oo oikeasti mun.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Siitä varmaan, että isällä ja äidillä on aina ollut haasteita rahan kanssa. Että sitä saattaa hetkellisesti olla hyvin, mutta sit tapahtuu jotain ja rahat loppuu.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Pelkään raha-asioita. En halua puhua rahasta.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

7

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Ensimmäinen ajatus oli, että ei kai mulla tämmöstä uskomusta. Mutta hetken mietittyäni ymmärsin, että näinhän se on. Selkeästi uskon, että raha ei halua tulla mun luo suurissa määrin, vaan aina kiertää mahdollisimman kaukaa. Saan vaan sen, millä tuun toimeen. Jos ylimääräistä sattuu saamaan, se katoaa kuin tuhkana ilmaan.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Lapsuudesta. En oo koskaan nähnyt “helppoa rahantekoa”. Raha ei oo ollut ystävä.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En oo uskaltanut edes antaa sille mahdollisuutta tulla luokse. Oon ollut huonopalkkaisissa töissä, en oo koskaan pyytänyt palkankorotusta, en oo markkinoinut itseäni/palveluitani, sillä en oo uskonut, että raha kuuluu mulle.

2. Olen rahan vanki / orja

OMG! Tuplakymppi!

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

No ihan täys 10.

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Jos en olis rahan vanki, olisin vapaa tekemään mitä haluan. Nyt joudun käydä töissä, josta en pidä.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Oon sotkenut raha-asiani ja oon tehnyt sitä liian kauan. Oon itseaiheutetusti rahan vanki.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En tee niitä asioita, joita oikeasti haluaisin. En elä siten, kuin todella haluaisin elää.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

 Joo kyä se näi o! Mietin sitä ihan jatkuvasti, ja mun elämä pyörii aikalailla sen (ja työn) ympärillä. Teen vitusti töitä, jotta saisin rahaa, mutta en saa sitä kuitenkaan tarpeeksi, ja nekin vähät mitä saan menee laskuihin ja velkoihin. Armoton ja loputon kierre.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Taas sieltä lapsuudesta. Mulle on annettu sellainen kuva, että rahaa ei oo koskaan tarpeeksi, vaan täytyy niska limassa vääntää hommia, jotta sais edes sen verran, että pärjää. Raha ja sen himo on ohjannut mun isän toimintaa aina.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Oon tehnyt aina töitä. Siis ihan aina. Ja paljon. Kaikki raha joka on tullut, on myös kulunut, jolloin on ollut pakko tehdä taas lisää töitä. En oo pitänyt kunnon kesälomaa tai lomaa ylipäätään sitten yläasteen. Yrittäjänä siihen periaatteessa olis ollut mahdollisuus, mutta oon pelännyt, että mun talous ei kestä sitä. Eikä se oliskaan kestänyt, sillä jokainen tienattu euro on myös kulunut laskuihin. Säästöjä ei oo juurikaan kertynyt.

Mitä Elinalle kuuluu tässä kohtaa? Ekat fiilikset.

“Ajattelin että olisin jo pitkällä itseni kanssa ja että kyllähän mä kirjottaa osaan. Nyt olen kuitenkin niin hukassa, etten tiedä mitä sanoa. Edes itselleni. Villi tunne, miten muutama hassu ajatus repi kappaleiksi koko sen kartan, jonka olin itselleni rakentanut.”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Jos tää kirjan sisältö menee tunteisiin,
niin ei hätää.

3. Olen ainoa, joka ei pärjää rahan kanssa

Keskiverto – yhteensä 13 pistettä

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

8

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En mä nyt varmaan ainoa oo, mutta tällä koulutustaustalla ja iällä varmaan oon lähes ainoa.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kaveripiirissä on raha-asiat hyvin. Ne voi ostella asioita ja matkustella sen kummempaa miettimättä.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Koen häpeää raha-asioiden suhteen.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

5

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

 Tiedän, että en oo ainoa, joka painii samojen ongelmien kanssa. Rahasta on onneksi mun ystäväpiirissä puhuttu aina aika avoimesti, ja todella moni kärsii samassa kierteessä kuin itse. Vaikka suurin osa mun ystävistä tienaa enemmän kuin minä, on myös kulut suuremmat. Niin kai se aina menee, että kulut kasvaa tulojen tahdissa (ellei asialle tietoisesti tee jotain). En kuitenkaan koe, että ainoastaan minä olisin jollain tapaa epäonnistunut, vaikka se välillä siltä tuntuukin.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Moni antaa sen kuvan ulospäin, että menisi tosi hyvin. Tästä tulee itselle fiilis, että miten kaikilla muille voi mennä noin, kun itellä menee näin. Mut tiedän, että se mitä näkyy ulospäin, ei todellakaan oo aina koko totuus.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Mielummin vaikenen, kuin rohkeasti puhun tilanteestani, tai pyydän apua. Olen monesti päätynyt myös hieman kyseenalaisiin ratkaisuihin ratkoakseni rahaongelmia.

4. Raha ei tule helposti

Erittäin vahva – yhteensä 19 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

9

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Oon oppinut, että voin tehdä rahaa, kun haluan, mutta sitä ei saa pysymään helposti.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kai se on isän kokemus siitä, että rahaa voi tehdä, mutta se ei oo pysyvää. Rahan eteen joutuu tehdä jatkuvasti töitä.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En osaa ottaa (enää) rennosti. Mietin jatkuvasti sitä, miten voisin tehdä lisää rahaa.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

 Tää on varmasti yks vahvimpia ja syvimpiä uskomuksia, joita mulla on. Vaikka tiedän, että rahaa voi tehdä myös paljon helpommin ja yksinkertaisemmin, en silti näe sitä vaihtoehtoa itseni kohdalla. Oon aina tehnyt hitosti töitä, uuvuttaen itseni niin fyysisesti kuin henkisesti, jokaisen euron eteen.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Tää myös sieltä lapsuudesta. Oon nähnyt, miten mun isä on tehnyt käytännössä 24/7 hommia monen eri projektin parissa, ja siltikään rahaa ei oo tullut.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En tiedä miten tää ei ois vaikuttanut. Koko mun työhistoria on käytännössä rakentunut tän uskomuksen ympärille. En oo kokenut olevani minkään rahan arvoinen, mikäli en oo laittanut itsestäni kaikkea likoon.

5. Raha aiheuttaa ristiriitoja

Keskiverto – yhteensä 12 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

7

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Oon onnistunut peittelemään raha-asiani kaikilta. Raha ei ehkä sen vuoksi aiheuta ristiriitoja kovin usein.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Isäni on aina riidellyt rahasta omien sisarustensa kanssa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En uskalla kertoa kenelläkään todellista rahatilannettani.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

5

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En ainakaan tietoisesti koe tai ajattele, että raha aiheuttaisi ristiriitoja. Lähinnä oon aina ajatellut, että raha on hyvästä ja sillä voi tehdä hyvää. Rahan puute tosin voi olla syy konflikteihin.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Lapsuudesta. Muistan vanhempien keskusteluja rahasta ja kuinka äiti on puhunut meille, kuinka iskällä on enemmän rahaa, mutta ei silti juuri osallistu meidän lasten hankintoihin ym.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Rahasta puhuminen esimerkiksi puolison kanssa on ollut melko hankalaa, enkä sitä ole aiemmin juurikaan tehnyt. Nykyisen puolison kanssa olemme puhuneet talousasioista enemmän, enkä ole pelännyt sen aiheuttavan ristiriitoja välillemme. Olen kuitenkin todistanut rahan aiheuttamia riitoja toisten parisuhteissa.

6. En voi voittaa, vaikka mitä tekisin

Vahva – yhteensä 17 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Oon perustanut monta eri yritystä ja kouluttanu itseäni, jotta löytäisin uusia tulonlähteitä. Kaikki toimii ja onnistuu tiettyyn rajaan asti, mutta sit törmään seinään ja totean, että ei tästä mitään tuu.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

En vaan usko, että rikastuminen on mahdollista kaikille tai ainakaan mulle. Tai siis tiedän, että se on, mutta pohjimmiltani en kuitenkaan usko siihen.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Kun pääsen etenemään tiettyyn pisteeseen saakka, alan epäillä kykyjäni ja sitten luovutan. Vaikka kaikki muut ympärillä ihailisi mun osaamista.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

7

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Olen elämässäni opiskellut eri aloja ja tehnyt lukuisia eri töitä eri aloilla päätyen lopulta yrittäjyyteen, ja jatkuva tunnetila on ollut juuri tämä. Minulla ei ole mahdollisuuksia edetä tässä työssä, en saa enempää vaikka panostaisin enemmän, ei musta varmaankaan sit oo tähän, ehkä mun kohtalo on pysyä samassa tilanteessa aina. Näitä ajatuksia olen itselläni todistanut. Haluaisin edetä elämässäni juuri taloudelliseseti, mutta se ei ole onnistunut.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Varmaan taas siitä mun isän mallista, jossa hän on painanut duunia hulluna monta rautaa tulessa, mutta silti mikään projekti tai liiketoiminta ei oo koskaan ottanut tuulta siipiensä alle siinä mittakaavassa, kuin mun isä olisi toivonut. Hetkellisesti on voinut mennä ihan hyvin tai välttävästi, mutta suurin osa kokeiluista on päättynyt ennen kuin on kunnolla alkanutkaan.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En oo kunnolla panostanut mihinkään ja oon luovuttanut monen jutun suhteen, koska en oo uskonut omiin mahdollisuuksiin.

7. Raha valuu läpi sormieni

OMG! Tuplakymppi!

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

No täähän on ihan totta. Vaikka sain kerran 38 000€ puhtaana tilille, en onnistunut pelastamaan rahatilannettani.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

No tämän elämän tapahtumat sen todistaa. Vaikka saisin kuinka paljon rahaa tahansa, niin se vaan valuu johonkin.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Kierrän samaa ympyrää taloudellisesti. Nousen kuopasta, saan lisää rahaa, laitan sen toiveikkaana kiertoon ja putoan taas kuoppaan.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

No niinhän se valuu, kaikki mikä tulee myös menee sitä mukaa, mitään ei tartu kiinni.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Meille ei oo opetettu lapsena minkäänlaisia rahataitoja, saatika puhuttu säästämisestä tai sijoittamisesta. On eletty pitkälti kädestä suuhun. Näin se siis menee omassakin elämässä.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Mainitsinkin jo aiemmin, että mulla ei koko työhistoriastani oo jäänyt säästöön kuin naurettavan pieniä summia, jotka oon saanut myös jo kulutettua. Oon kohta 30 ja mulla ei oo vittu yhtään säästöjä. Oon miettinyt esimerkiksi asunnon ostamista, mutta eihän mun sitä kannata oikeesti edes miettiä, koska lainan saanti tässä taloudellisessa tilanteessa on täys mahdottomuus. Mulla ei oo myöskään varaa hyvään, kunnolliseen ja turvalliseen autoon. Haluaisin myös esimerkiksi laittaa rahaa säästöön sekä sijoituksiin, mutta en uskalla laittaa isoja summia, vaikka mulla sillä hetkellä oliskin siihen jonkinlainen mahdollisuus. Jätän sitten rahat tilille, josta ne huomaamatta vaan häviää (kuluu kaikkeen turhaan).

8. Tarvitsen rahaa toteuttaakseni unelmiani

OMG! Tuplakymppi!

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Mä tarvin jostain rahaa elämiseen, jotta voisin jäädä pois päivätöistä ja alkaa tekemään sitä, mitä oikeasti haluan.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kai se on tämän yhteiskunnan syöttämä idea. Että oravanpyörässä on pakko pyöriä ja siitä pääsee ulos vain aniharvat.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Sinnittelen päivästä toiseen ja haaveilen turhaan.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Moni haave on jäänyt ajatuksen tasolle juurikin tästä syystä.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

“Sitten kun on rahaa..” tän oon kuullut lapsuudessa tosi monesti. Montaa kivaa juttua lykättiin sillä, että just nyt ei oo siihen varaa. Eli kaikkeen kivaa tarvii rahaa, kaikki maksaa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Mun suurimpia haaveita on olla vapaa ja matkustaa, asua osa vuodesta ulkomailla, harrastaa liikuntaa eri muodoissa, meditoida, opetella kokkaamaan, panostaa omaan terveyteen niin fyysisesti kuin henkisesti, ja ylipäänsä vaan nauttia elämästä joka päivä, mutta tää kaikki vaatisi aikaa, ja mun aika menee pääsääntöisesti töihin, jotta saan rahaa perus elämiseen. Mulla ei jää aikaa eikä rahaa niihin asioihin, joita oikeasti haluaisin tehdä. Silloin kun mulla on aikaa, en osaa oikein nauttia siitä, koska mietin vaan, et pitäis tehdä töitä, että sais rahaa.

Mitä Elinalle kuuluu tässä kohtaa? Tokat fiilikset.

“Olis varmaan naurattanu ellei olis itkettäny se, kuinka kohdilleen nää uskomukset osui. Miten voi olla etten ole tajunnut, et mä ajattelen just noin?!”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

9. Kun raha loppuu, kaikki loppuu

Vahva – yhteensä 16 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Ei tässä yhteiskunnassa voi tehdä mitään ilman rahaa.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kaikkeen tarvitaan rahaa. Jos ei oo rahaa, menee luottotiedot ja sen jälkeen ei voi tehdä käytännössä mitään. Tämä siis olettamus. Luottotiedot mulla onneksi on kunnossa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Se luo jatkuvaa pelkoa. Raha näyttelee niin isoa roolia, että jos se on vähissä niin yöunet menee ja koko elämältä tuntuu katoavan pohja ja merkitys.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

6

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Oon muutaman kerran ollut siinä tilanteessa, että mulla ei oikeesti oo yhtään rahaa, enkä tiedä millä maksaa seuraavan kuun vuokraa taikka laskuja. En oo kuitenkaan koskaan ajatellut siinä tilanteessa, että kaikki loppuu, sillä tiedän kuitenkin sisimmässäni, että kaikki aina jotenkin järjestyy.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kyllä varmaan palataan taas sinne lapsuuteen. “Rahat on loppu, myydään Volvo.” Tän voin edelleen kuulla mun isän sanovan, no, koska se käyttää tätä edelleen 😀 pelko rahan loppumisesta on aina ollut läsnä, ja on saanut paiskimaan entistä kovemmin hommia. Sitä riskiä ei oo haluttu ottaa, että rahat ihan oikeesti loppuis kokonaan eikä sitä olis mahdollista saada enää mistään, koska se olis tarkoittanut katastrofia, sellainen olo mulle ainakin on jäänyt. Isän liikekumppani joutui muun muassa yhden firman konkurssin myötä muuttaa omasta kodista perheineen, sillä taloa oli käytetty firman vakuutena.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En osaa lopettaa töiden tekoa, koska pelkään mitä sitten voisi tapahtua, jos rahat loppuu ja sitä ei saakaan mistään lisää. Mun kauhuskenaario olis joutua turvautua sossun luukkuun tai menettää luottotiedot. Toki rahan loppuminen vaikuttais moneen asiaan elämässä, muun muassa harrastuksiin, kouluttautumiseen ja moniin muihin vapaa-ajan juttuihin. Ehkä se tarkottaa mulle kaiken loppumista.

10. Kun raha loppuu, kuolen

Keskiverto – yhteensä 9 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

5

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

No en mä ehkä kuole. Ainakaan fyysisesti. Henkisesti varmaan.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Jollain tavalla kai pelkään hylätyksi tulemista, jos rahani loppuvat.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Välttelen raha-asioista puhumista.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

4

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Hmm ei. Tai ehkä se olis jonkinlainen henkinen kuolema just sillä, että joutuis luopua monesta itselle tärkeestä jutusta.

11. En saa mistään apua, jos rahat loppuvat

Vahva – yhteensä 17 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

9

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Jos sairastuisin, enkä voisi tehdä töitä, niin sit en sais mistään rahaa. Säästössä olevakaan raha ei riittäis kuin pari kuukautta.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Raha tulee vain työn kautta. Ei sitä muualta saa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Oon ollut joskus tilanteessa, jossa rahaa ei kertakaikkiaan vaan ole yhtään, eikä sitä saanut mistään. Oli oltava liikkumatta mihinkään ja syötävä sitä, mitä sattui kaapista löytymään.

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

8

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Se on mun päällimmäinen uskomus/pelko, että oon sit sen asian kanssa ihan yksin. Vaikka järjellä ajateltuna tiedän kyllä, että jos mun rahat ihan oikeesti oikeesti loppuis, niin kyllä mä apua saisin. Enemmän ongelmana on se, että en kehtaa oikein myöntää tilannetta ja näin ollen pyytää apua.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

ITTE PITÄÄ PÄRJÄTÄ! Talousasioista puhuminen ylipäänsä on vielä vähän tabu, ja varsinkaan niistä asioista ei saa tai kannata puhua jos menee huonosti. Että jos on ite onnistunut sössimään asiansa, on myös ite velvollinen hoitamaan tilanteen kuntoon.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Silloin kun mulla on mennyt huonosti, siitä on tiennyt ihan vaan pari ihmistä, lähinnä kavereita. En ole todellakaan mainostanut sitä, että oon nyt muuten onnistunut ajamaan itseni tälläiseen tilanteeseen, että mulla ei oo rahaa laskuihin. En oo oikeestaan koskaan pyytänyt rahaa mun vanhemmilta, tai edes kertonut niille jos mulla on mennyt huonosti, koska tiedän, että ei heilläkään sitä ylimääräistä oo. Lähinnä oon sit vaan jättänyt laskuja maksamatta/jättänyt myöhemmälle, hakenut maksuaikaa ja elänyt tosi niukasti. Oon hakenut myös kerran Kelalta tukea.

12. Minut tuomitaan, jos rahat loppuvat

Erittäin vahva – yhteensä 18 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Mulla on hyvä koulutus ja hyvä työ ja työuraa takana yli 10 vuotta. Eihän tässä tilanteessa voi mokata niin pahasti, että rahat loppuu. Ja jos loppuu, niin sit se on vaan oma syy.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Oon kuullut lähipiirin ja kavereiden puhuvan tosi alentavaan sävyyn niistä, joilla on vaikeuksia rahan kanssa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Se lisää ahdistusta ja pelkoa.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

8

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En pelkää, että mun lähipiiri tuomitsis mua sen perusteella, mutta muu maailma joo. Toki mistä vitusta kukaan sitä oikeesti tietää onko mulla rahaa vai ei, ja tuskin ne jossain kelassa tai sossussakaan päivittelee, että voivoi kun tää on nyt mennyt sössimään. Tietty elämä hankaloittuu, jos rahat loppuu kokonaan ja menee esimerkiksi luottotiedot. Se on eräänlainen tuomitseminen kyllä, ja sitä pelkään. Varmasti tuomitsisin myös itse itseni luuseriksi, jos joutuisin siihen tilanteeseen.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

No varmaan just toi ajatus siitä, että yhteiskunta jollain lailla tuomitsee ihmiset, jotka on onnistunut kusemaan omiin taloudellisiin muroihinsa. Sä et oo silloin enää luottamuksen arvoinen.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

En oo juurikaan ääneen puhunut huonosta tilanteestani, vaan koittanut itse omassa pienessä päässä ratkaista itse aiheuttamani ongelmat ja itkenyt sitten itseni uneen.

Mitä Katrille kuuluu tässä kohtaa? Tokat fiilikset.

“Ei voi kuin ihmetellä miten vääristynyt oma maailmankuva oli suhteessa rahaan. Mutta näillä on menty ja tähän pisteeseen on tultu.”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

13. Minut tuomitaan, jos minulla on rahaa

Heikko – yhteensä 7 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

1

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En voi samaistua. Musta tuntuu, että oon jossain edellisessä elämässä ollut joku kuuluisuus tai kuninkaallinen. Kaikki mun poikaystävät ja puolisot ja lähipiiri on sanoneet, että mulla on tosi kallis maku. Rakastan luksusta ja koen olevani oma itseni silloin, kun tilillä on tuhansia.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Kai rikkaita on aina kadehdittu, mutta koen, että minun kuuluisi olla rikas. Koska se tuntuu hyvältä ja luontevalta.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

6

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Joo, ihmiset on tosi kateellisia. Moni tuttu, joka on onnistunut omalla kovalla työllään vapauttamaan itsensä oravanpyörästä ja luomaan itselleen mukavan taloudellisen tilanteen, on saanut kuraa niskaansa. Plus tietty somessa ja uutisissa jatkuvasti siitä, kuinka nuoret kauniit naiset saa jatkuvasti viestejä, kuinka on varmaan joku sugar daddy maksamassa kalliin elämisen, vaikka todellisuudessa on itse kovalla työllä ansainnut jokaisen euron.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Ehkä se tuli tossa äskeisessä kohdassa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Mulla ei koskaan oo ollut niin paljoa rahaa, että mun elämä olis näyttäytynyt eri tavalla ulos päin. Jos mulla olis paljon rahaa, antaisin sen varmasti jollain tasolla näkyä, esimerkiksi voisin maksaa asioita mun perheelle ja ystäville, ostaisin laadukkaita vaatteita, hyvän auton ym, mutta en mä sillä erityisesti “leijuis”, vaikka joskus vois tehdä mieli näyttää muillekin.

14. Jollain tasolla minun halutaan epäonnistuvan

Vahva – yhteensä 14 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

9

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Ehkä mun ei kuulu menestyä tässä elämässä.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Oon yrittäny niin monta vuotta läpimurtoa monella eri tavalla ja monen eri alan kautta, mutta aina tulee jokin este, joka pysäyttää edistymisen.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Ehkä kaikessa tekemisessä näkyy se, etten ihan aidosti usko omiin kykyihini.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

5

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

No sellainen olo on kyllä, että yhteiskunta ei oikeesti haluais kenenkään menestyvän. Jos työllistät itses ja yrität vaurastuakin, niin kyllä siitä saa ihan helvetisti myös maksaa. Mun lähipiiri ja vanhemmat erityisesti on aina toivoneet mun menestyvän ja saavan paremman elämän kuin itsellä on ollut.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Ehkä just yrittäjänä varsinkin se, että sä joudut maksaa ittes kipeeks siitä, että yrität pärjätä ja ehkä menestyäkin. Ei oo helpoks tehty.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Ei uskalla kunnolla edes yrittää, kun ei se kuitenkaan onnistu. Ei uskalla laittaa kaikkea peliin, vaikka kuinka haluaisi. Aina pitää olla pieni pelko takaraivossa ja epäilys omiin mahdollisuuksiin.

15. Jos minulla on rahaa, käytän sitä väärin

OMG! Tuplakymppi!

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En saisi nauttia rahasta. Rahaa pitäisi käyttää fiksusti, eli olla käyttämättä.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Olen saanut kuulla usein, että käytän liikaa rahaa. Tai käytän sitä turhiin asioihin.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Koen syyllisyyttä rahan käytöstä johonkin muuhun kuin pakollisten laskujen tai asuntolainan maksuun.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Selkeesti oon käyttänyt sitä väärin, kun mitään ei oo jäänyt käteen.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Ei tarvi kun katsoa pankkitilille…

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Oon aina ollut aika huoleton rahankäyttäjä ja oon sitä edelleen. En osaa säästää tai ajatella asioita pidemmälle. Taloudellinen suunnitelmallisuus puuttuu. Toisaalta mulla on paljon hienoja kokemuksia ja muistoja esimerkiksi reissuista, joihin oon enemmän mielelläni käyttänyt rahaa.

HENGÄHDYSTAUKO

Antin terveiset tässä vaiheessa matkaa

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Kolme steppiä, jotka on hyvä tuntea tällaista matkaa käydessä

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Mitä Elinalle kuuluu tässä kohtaa? Kolmannet fiilikset.

“Prosessi alkaa yllättävällä tavalla muuttua. Vaikka en käytännössä tee mitään, niin arjen tilanteissa on alkanut nousta mieleen menneisyyden muistoja aivan eri näkökulmasta.”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

16. Jos minulla on rahaa, olen muiden armoilla

Olematon – yhteensä 2 pistettä.

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

0

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

En samaistu. Jos minulla on rahaa, hallitsen elämääni ja voin auttaa muita.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Autan mielelläni läheisiä taloudellisesti. Kun minulla on rahaa, elämän mahdollisuudet tuntuvat olevan rajattomat.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Voin hengittää vapaasti vain silloin, kun minulla on reilusti rahaa.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

2

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Eeeii, silloin mä oon täysin vastuussa omasta elämästäni. Jos joku haluaa arvostella tai tuomita sen perusteella, se ei oo mun ongelma. Ehkä mä sitä joskus iltaisin miettisin, mutta enköhän pääsis yli.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Ihmiset on kateellisia ja tuomitsee millä tahansa perusteella.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Ei oo tällaista tilannetta kyllä ollut. Jos mulla on ihan hyvä, vakaa taloudellinen tilanne, en koe millään tavalla olevani muiden armoilla.

17. Jos minulla ei ole rahaa, olen muiden armoilla

Erittäin vahva – yhteensä 19 pistettä

Elina:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

10

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Silloin on täysin muiden armoilla, jos itsellä on tili tyhjä. Ei tässä maailmassa voi tehdä mitään ilman rahaa.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Olen kokenut sen, että mihinkään ei voi matkustaa, eikä edes syödä, jos ei ole rahaa ja jos joku ei lainaa rahaa.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Pelkään kertoa siitä, jos rahat ovat vähissä.

 

Katri:

-Miten vahvasti osuu asteikolla 0-10?

9

-Ensimmäinen ajatus / tunne, joka herää?

Nojoo, miten sitä muuten täällä pärjää ku kaikki maksaa. Aina on kuitenkin joku mahdollisuus vaikuttaa omaan tilanteeseen.

-Mistä tämä uskomus voisi tulla (eka fiilis, älä analysoi liikaa)

Näin se yhteiskunta kai toimii, ellei osaa sit itse muuttua rahaksi.

-Miten tämä uskomus voisi vaikuttaa tai on vaikuttanut elämässäni?

Oon aina viimeiseen asti vältellyt sitä tilannetta, että joutuisin muiden armoille. Pari kertaa oon ollut hetkellisesti tai jonkun laskun verran riippuvainen jostain toisesta/toisen armoilla, ja ei helvetti se tuntuu pahalta.

OSA 3:

Ja niin koitti vihdoin päivä, jolloin oli aika toteuttaa Elinan ja Katrin muutosmatka.

Kannattaa ennen Antin ohjaamaa matkaa kuunnella alta sitä edeltänyt keskustelu, jonka tarjoamme sinulle bonusmateriaalina kiitoksena kirjan ostamisesta!

Bonus kirjan ostajalle: Kuuntele Elinan, Katrin ja Antin keskustelu ennen pääpäivän matkaa

Tämä kannattaa kuunnella ensin, sillä se on pohjustus Antin ohjaamalle matkalle. 

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

PÄÄPÄIVÄN MATKA

Virallinen versio musiikin kanssa. Tätä suosittelemme!

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Ohjattu matka ilman musiikkia

Tämä on täydentävä materiaali sinulle, joka haluat kuunnella matkan myös ilman musiikkia.

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Bonus kirjan ostajalle: Kuuntele Elinan, Katrin ja Antin keskustelu heti pääpäivän matkan jälkeen

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

OSA 4:

MATKAN JÄLKIFIILIKSET

Mitä Elinalle kuuluu noin viikko pääpäivän jälkeen?

”Suurin juttu mitä on tapahtunut, on että mulla on joka päivä vapaa olo. Vaikka niitä laskuja edelleen tulee niin totean vaan että okei, maksetaan pois. Ehkä suurin oivallus tässä koko prosessissa oli se, kun Antti sanoi, että sä et oo velkaa kenellekään. Se oli jotenkin niin Mind-blowing-juttu!“

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

Mitä Elinalle kuuluu noin viikko pääpäivän jälkeen?

”Siis miten se olikin niin yksinkertaista! Antti kysyi et voitko päästää tästä irti? No todellakin voin! Asiat voi muuttua, jos vaan on sille avoin. Et kyl kannatti, vaikka se aluksi tuntuki vähän ahdistavalta.”

Katso video

Laita kuulokkeet korviin ja syötä salasana, jonka sait kirjan ostaessasi.

KIITOS KUN OLIT MUKANA! JAA MATKAN HERÄTTÄMÄT TUNTEET, JA AJATUKSET KANSSAMME:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *