Jos sä toivot erilaista lopputulosta, sun täytyy alkaa tehdä asioita eri tavalla. Simple as that! Uusien tapojen ja uusien rutiinien opettelu voi tuntua aluksi haastavalta ja aikaa vievältä, ja niin se onkin – mikään ei muutu yhdessä yössä. Siksi on siis oltava kärsivällinen ja on tärkeä suhtautua muutosprosessiin lempeästi ja rakkaudella.

Miksi muutoksen tekeminen sitten on hankalaa?

Muutoksen tekemisessä vaikein osuus on tehdä erilaisia valintoja kuin eilen. Keskiverto ihmisellä on päivän aikana noin 60-70 tuhatta ajatusta, joista 80-90% on samoja ajatuksia, joita me ajateltiin eilen. Samat ajatukset johtaa samoihin valintoihin. Samat valinnat taas johtaa samoihin tekoihin ja käytökseen, jotka sitten johtaa samoihin kokemuksiin ja tunteisiin. Niin kauan, kun me ei muuteta meidän ajatuksia, pyöritään tätä samaa kehää, eikä muutos ole mahdollinen.

Me ollaan eletty elämäämme tehden tiettyjä asioita ja suorittaen tiettyjä rutiineja. Herätään aina tiettyyn aikaan, juodaan aamukahvi samasta mukista, kuljetaan töihin samaa reittiä, harrastetaan samoja asioita ja nähdään samoja ihmisiä. Kun me ollaan tehty ja toistettu näitä asioita tarpeeksi kauan, niistä on muodostunut meidän mieleen niin sanottu automaattinen ohjelmointi, jota emme itse edes tiedosta. Tää sama ohjelmointi on päällä myös meidän kehossa, ja me tehdään asioita ilman sen suurempaa miettimistä. Kehon automaattista ohjelmointia pitää yllä tiedostamaton mieli, eli alitajunta.

Kun sä päätät tietoisesti alkaa tehdä asioita eri tavalla, sun keho, joka on tottunut tiettyyn kaavaan, laittaakin yhtäkkiä vastaan. Keho on tottunut siihen mitä sä oot tähänkin asti tehnyt, ja se kokee uuden tavan tai toiminnan uhkana. Se ei voi ennustaa mitä tästä uudesta asiasta seuraa. Se alkaa lähettää aivoille viestejä ja signaaleja, että tää uusi toiminto ei tunnu nyt hyvältä ja se haluaa palata takaisin vanhaan ja turvalliseen. Tästä seuraa se, että yhtäkkiä sun mieleen alkaa juolahtaa ajatuksia, kuten ”mä alotan vasta huomenna”, ”ei musta oo tähän”, tai ”en mä voi koskaan onnistua”. Jos sä mielessäsi reagoit näihin kehon lähettämiin ajatuksiin kuin ne olis totta, sä päädyt jälleen tekemään samoja valintoja ja palaat takaisin entiseen.

Kun sä aloitat muutosprosessin ja alat tehdä erilaisia valintoja, se tulee tuntumaan hankalalta ja epämukavalta, kyllä vaan. Mutta kun sä sinnikkäästi jaksat jatkaa niistä alun lannistavista ajatuksista huolimatta, sä huomaat, että prosessi muuttuu jatkuvasti helpommaksi. Sun mieli ja keho alkaa purkaa vanhoja ohjelmointeja, ja kohta uusi opittu tapa tuntuukin jo täysin normaalilta.

Pidä siis uutta opetellessa koko ajan mielessäsi se, miksi haluat muutosta ja miksi se on sulle tärkeää. Kun motiivi on tarpeeks vahva, sä onnistut missä vaan! Pienet ja mitättömältäkin tuntuvat uudistukset arjessa johtaa lopulta suuriin muutoksiin. Älä siis haukkaa liian isoa palaa kerralla, vaan lähde rakentamaan uudenlaista elämää rauhallisesti ja kärsivällisyydellä, yksi askel toisensa jälkeen. Muista juhlia jokaista onnistumistasi ja oo ylpeä itsestäsi, kun saat juurrutettua yhdenkin tavan, joka vie sua lähemmäs tavoitettasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *